CE ADUCE NOROC - Tradiții în noaptea de Înviere

Spre deosebire de Crăciun, pentru Paşti nu se pregătesc prea multe feluri de mâncare, de unde și zicerea: „Craciunul este sătul iar Pastele este fudul”.

CE ADUCE NOROC - Tradiții în noaptea de Înviere

În Sâmbăta Mare, veşmintele preotului şi acoperămintele bisericii se schimbă cu cele de culoare luminoasă, iar credincioşii finalizează pregătirile pentru sărbătoarea cea mare, Învierea Domnului.

Noaptea de Înviere, superstiţii şi obiceiuri

– de Paşti se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii măcar o pălărie.- începând de luni şi până sâmbătă se îmbracă haine de doliu. În ziua de Învinere se schimbă hainele cu altele noi, albe.

– dacă vrei sa iti implineasca cele mai arzatoare dorinte, nu trebuie sa dormi cu nici un chip în noaptea de Sâmbata Mare, întrucat atunci cand se deschid cerurile si Domnul poate vedea si darui înlauntrul fiintei tale.

– dacă te împiedici in timp ce te indrepti catre slujba de Inviere, se spune ca vei avea un an greu și plin de încercări

– ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.

– în noaptea de Înviere se deschid cerurile, ard comorile pământului, şi acum este moment prielnic pentru vrăji şi farmece;

– cine se va naşte de Paşte, când se trag clopotele, va fi un om norocos de-a lungul vieţii;

– se crede că sufletele celor care mor în Sâmbăta mare oscilează între Rai şi iad, între lumea viilor şi lumea morţilor;

– nu este bine să pui mâna pe sare, pentru că iţi vor asuda mâinile la vară

– se crede că în cele trei zile de Paşte ard, în cer, nevăzute, trei candele mari