Carne ieftină, fuga la grătare!

0
48

Se tot plâng unii că țara noastră este pe ultimul loc la toate, dar se pare că, potrivit Eurostat, în anul 2019, România a înregistrat cele mai mici prețuri la carne, cu 37,3% sub media UE. Situația din 2019 fiind identică cu cea din 2018.

Alte state membre UE cu prețuri scăzute la carne, după România sunt Polonia (cu 36,7% sub media din UE), Bulgaria (33,8% sub media UE) și Lituania (29,9% sub media din UE). La polul opus cele mai mari prețuri la carne din UE în 2019 se înregistrau în Austria, cu 45% peste prețul mediu din UE, Luxemburg (41%), Franța (31%) și Olanda (27%).

În ceea ce privește România, datele publicate anterior de Institutul Național de Statistică (INS) arată că greutatea animalelor și păsărilor destinate sacrificării pentru consum a crescut, în 2019, cu 7,8% la ovine și caprine și cu 7,5% la păsări, dar s-a diminuat cu 7,5% la porcine, respectiv cu 4,8% la bovine.

Ce carne preferă maramureșenii pe grătar?

Weekend-urile maramureșenilor se lasă de multe ori cu grătare, mici, frigărui sau alte bunătăți din carne.

În ceea ce privește ordinea, Raluca ne spune că pe primul loc în topul gusturilor este carnea de pui.

„Cel mai mult îmi place pieptul de pui, urmat apoi de carnea de pește, vită, porc și miel. Fiecare tip de carne este diferit la gust, dar pieptul de pui pe grătar este cel mai gustos. Este bun, indiferent de garnitura pe care i-o alegi. Merge și cu paste, și cu cartofi, și cu legume, sau cu ce vrei tu să-l combini”, spune Raluca Pop, de 25 de ani.

Și Irina preferă tot carnea de pui, înaintea altor tipuri de carne. „Îmi place cel mai mult carnea de pui dar fără de grăsime. Mănânc de obicei pieptul fiert sau gătit în tigaie cu legume dar nu folosesc ulei sau grăsime, îl prăjesc în apă sau în unt”, spune Irina Caia, din Baia Mare.

Carnea de pui se presupune a fi printre cele mai sănătoase și gustoase, e și accesibilă și ca preț, de aceea și pentru Raul este pe primul loc.

„Carnea de pui îmi place cel mai mult. E și gustoasă, e și sănătoasă. Apoi categoric îmi plac și restul în egală măsură”, spune Raul Marc.

Ioan este amator de carne de porc. „Îmi place și carnea de pui dar mi se pare prea seacă. Carnea de porc are și un pic de grăsime iar făcută la grătar e numai bună, nu e prea grasă. Merge și o bucată de carne de vită, nu prea batrână.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here