BUNĂ DE PLATĂ - România nu a oferit hrană fără porc unor deţinuţi declarați musulmani

Romania este bună de plată după ce a fost dată în judecată de doi deținuți care s-au declarat musulmani, pentru că nu au primit mancare fără carne de porc în închisoare.

BUNĂ DE PLATĂ  - România nu a oferit hrană fără porc unor deţinuţi declarați musulmani

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat țara noastră în urma plângerii formulate de doi deţinuţi, care s-au plans că în închisoare nu au primit mancare fără carne de porc. Este vorba de doi bărbați, unul roman și unul moldovean, care au avut caștig de cauză în acest proces, relatează Agerpres. 

Cetățeanul roman a primit a executat o pedeapsă cu închisoarea în mai multe penitenciare din țară, iar cand a fost încarcerat a declarat că este creștin-ortodox. Ulterior însă, acesta s-a convertit la islam. El a reclamat refuzul autorităţilor române de a-i oferi în detenţie mâncare fără carne de porc - conform preceptelor religiei musulmane -, în lipsa unei dovezi din partea sa care să ateste că a aderat la această religie.


La rândul său, un cetăţean moldovean, Ion Saran, domiciliat în România, la Braşov, deţinut între anii 2016 şi 2018 în cinci închisori din România a reclamat că în perioada de detenţie nu a primit hrană compatibilă cu preceptele islamului în închisorile de la Iaşi şi Miercurea-Ciuc, care i-au cerut o dovadă scrisă care să ateste că aderă la confesiunea musulmană, deşi la încarcerare el a declarat că este musulman, notează CEDO.  Cererea sa a fost respinsă şi de instanţele competente, care au constatat, printre altele, că Ion Saran s-a declarat iniţial a fi creştin-ortodox şi nu a furnizat ulterior vreun document prin care să dovedească faptul că este musulman, scrie apoi în descrierea cazului instanţa europeană”, precizează Agerpres.

În verdictul său, CEDO a stabilit că autorităţile române au încălcat în ambele cazuri Articolul 9 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (privind libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie) şi a dispus plata către cei doi reclamanţi a unei despăgubiri de 5.000 de euro pentru fiecare şi 215 euro alte cheltuieli pentru reclamantul Dănuţ Neagu.