BREXIT - Cu se înlocuiește cardul european de sănătate

Maramureșenii care doresc să plece în străinătate în baza cardului european de sănătate trebuie să știe că vor primi un document suplimentar dacă doresc să petreacă un sejur și în Marea Britanie.

BREXIT - Cu se înlocuiește cardul european de sănătate

 Mai exact este vorba de un certificat provizoriu care este valabil doar pe teritoriul Regatului Unit. “Conform Ordinului nr. 1212/2020 publicat în M. O. Nr. 1304/29.12.2020 s-a introdus un CIP (Certificat provizoriu) nou, valabil în relația cu UK, care va avea o ștampilă, în dreapta sus, cu sintagma „UK” și care are aceeași utilizare și valabilitate ca CEASS.

Acesta a fost construit în contextul no-deal, pentru a putea realiza triajul între asigurații români care au dreptul la servicii medicale devenite necesare în UK ca beneficiarii ai Acordului de retragere de ceilalți și cei care nu au acest drept. Asiguratul român care plecă în UK va avea în posesia sa atât CIP special UK, cât și CEASS. Astfel, la solicitare unui CEASS pentru UK, asiguratul va primi ambele documente, cu aceeași valabilitate. Iar în situația în care are deja un CEASS emis, va primi un CIP special UK, cu valabilitate până la expirarea CEASS”, a precizat Carmen Prodan, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș.

A.H.