Baraje de control pentru oprirea gunoaielor pe râul Tisa

1
18

În urma sesizărilor autorităților maghiare, în ce privește cantitatea masivă de gunoaie ce sunt purtate de apele rârilor ce trec prin țara noastră, autoritățile locale au început demersurile pentru curățarea apelor. La Cluj-Napoca s-a pornit o astfel de inițiativă pe râul Someș.

La noi în județ intră în atenția autorităților atât râul Someș cât și Tisa. Reprezentanții Apelor Române sunt de părere că, pentru poluarea apelor, vinovat este factorul uman. Aceștia au făcut o serie de campanii de conștientizare a populației în ce privește urmările poluării apelor. Campaniile au fost inițiate în colaborare cu administrațiile locale și cele de învățământ din Maramureș. Concluzia este că oamenii nu au înțeles gravitatea situației, iar faptul că poluarea apelor a ajuns subiect internațional nu ne face cinste. Apele Române Maramureș, prin reprezentanții instituției, este de părere că administrațiile locale trebuie să se implice mai mult în campanii de acest fel și să aplice sancțiuni mai drastice pentru poluarea apelor.

“Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa nu are ca obiect de activitate colectarea deșeurilor de pe maluri și din cursurile de apă, ci întreținerea acestora. Conform legislației în vigoare (Ordonanța nr. 21/2002 și Legea nr. 515/2002, art. 8) această obligație revine autorităților publice locale, care sunt direct responsabile de gestionarea regimului deșeurilor în arealul administrat, inclusiv de igienizarea cursurilor de apă”, declară reprezentanii instituției maramureșene.

Pe lângă campaniile de informare, Administrația Națională “Apele Române” (ANAR) intenționează să realizeze niște „baraje de control” care să funcționeze ca un sistem de reținere a plutitorilor (resturi de lemn, plastice, material aluvionar). Acest sistem are rolul de a reduce viteza de curgere a apei și de a opri plutitorii care pot provoca blocaje la podurile aflate pe cursurile de apă. Această metodă este pusă în practică cu succes de țări ca Japonia, Elveția și Austria etc. În țara noastră s-a testat un astfel de sistem în bazinul hidrografic al Crișului.

La nivelul bazinului hidrografic Someș-Tisa, s-a folosit un sistem de oprire a deșeurilor plutitoare, prin montarea unor baraje mobile.

„Soluțiile furnizate de Apele Române în calitate de specialiști nu trebuie privite separat, ci integrate într-o viziune de ansamblu în care toate autoritățile responsabile, atât în managementul inundațiilor, cât și cele responsabile în managementul deșeurilor, trebuie să colaboreze”, a declarat Ervin Molnar, director general ANAR.

Autoritățile iau măsurile necesare de stopare a poluării apelor. Factorul uman, însă, rămâne o problemă în această criză a gunoaielor, după părerea autorităților dar și a maramureșenilor. Înțelegerea faptului că, poluând apele, ne facem rău sănătății, ar schimba atitudinea față de mediul înconjurător.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here