BAIA MARE – S-a deschis un nou centru de testare Sars Cov-2

0
745

La Direcția Sanitar Veterinară Maramureș a avut loc inaugurarea noului centru de recoltare a probelor pentru stabilirea infectării cu coronavirus, la eveniment fiind prezent și președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare, dr. Robert Chioveanu.

Împreună cu colegii de la Direcția Sanitar Veterinară Maramureș am inaugurat secția de biologie moleculară și am deschis o secție în cadrul laboratorului sanitar veterinar Maramureș pentru suport testare Covid”, a declarat dr. Robert Chioveanu, directorul ANSVA.

Pentru realizarea centrului de testare a probelor din cadrul DSV Maramureș, Guvernul a investit 220.000 de euro.

Felicit colaborarea dintre autoritățile locale, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar Veterinară și Prefectură pentru că au realizat acest proiect. Cetățenii din Maramureș precum și locuitorii din Baia Mare pot de acum beneficia de serviciile acestui laborator de biologie moleculară”, a mai declarat Robert Chioveanu.

Pentru început s-a realizat punerea în funcțiune a laboratorului care este gata să primească probele pentru a fi stabilit diagnosticul infectării cu coronavirus.

”Astăzi am făcut deschiderea laboratorului. Urmează ca acesta să intre în linie de funcționare și a face față solicitărilor. Totodată va urma intrarea în acreditare și autorizarea din punct de vedere al intrării laboratorului de la DSV Maramureș pentru programul național de decontare”, a spus Rareș Pop, directorul Direcției de Sănătate Publică Maramureș.

În laborator ajung doar problemele

După toate acestea, laboratorul va stabili contracte cu spitalele pentru a deservi pacienții care necesită testare Sars Cov-2. În laboratorul de biologie moleculară vor ajunge numai probele, fiind exclusă prezența pacienților.

”Pacientul nu va ajunge fizic aici. În acest laborator nu are nimeni acces în afară de personalul care va deservi aparatele. Laboratorul respectă toate circuitele, deoarece altfel nu era autorizat din cauza securității igienico-sanitare”, a mai spus directorul DSP Maramureș, Rareș Pop.

Inițial, proiectul era prevăzut să coste aproximativ 200.000 de lei. S-a hotărât totuși ca laboratorul să beneficieze de aparatură nouă, ceea ce a ridicat costurile mult peste suma inițială.

Colaborarea autorităților sprijină lupta cu virușii

În urmă cu două luni, Robert Chioveanu a mai fost prezent în Maramureș, când a fost depistat virusul gripei aviare în cadrul unei ferme avicole.

”Prin colaborarea ce am avut-o cu DSP și autoritățile locale am demonstrat că putem să acționăm când este realizată o bună colaborare. Putem să luptăm cu virusul, indiferent că se numește virusul gripei aviare, pestei porcine africane sau Sar Cov-2 în cazul de față”, a mai declarat dr. Robert Chioveanu.

Președintele ANSVA a mai subliniat că virusul gripei porcine este de asemenea o problemă națională, dar aparatura de tip PCR Real Time ajută în depistarea virusului de orice tip dintre cele care bântuie în jurul nostru, în momentul de față.

La eveniment au mai participat prefectul județului Maramureș, Nicolae Silviu Ungur, și subprefectul Oana Mihaela Oșanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here