BAIA MARE – Zero cazuri de Covid-19. Cum a reușit Spitalul Județean de Urgență?

0
16079

În plină pandemie de Covid-19, când numărul cazurilor de pacienți infectați cu noul coronavirus SARS-CoV-2 crește alarmant de la o zi la altă, iar secții medicale și chiar spitale întregi din întreaga țară sunt carantinate pentru o anumită perioadă din cauza exploziei de cazuri în rândul cadrelor medicale, Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a reușit să-și protejeze întreg personalul medical. Până acum, în cadrul unității spitalicești, nu a fost confirmat niciun caz de coronavirus și datorită faptului că, încă din luna martie, la Județean s-au luat toate măsurile de siguranță.

”În Maramureș, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie a fost stabilit spital COVID-19, Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) este spital suport, iar Spitalul Județean este spital din linia a treia, tocmai pentru a putea trata bolnavii cu alte afecțiuni, care nu sunt deloc puține. Din momentul în care am aflat despre răspândirea rapidă a infecțiilor cu noul coronavirus am luat decizii, la nivelul conducerii, care au avut ca scop protecția cadrelor medicale și a pacienților noștri.

Încă din data de 8 martie am oprit vizitele în spital, apoi am stabilit că pacienții internați pot primi pachete nealimentare doar prin intermediul personalului angajat, pachetele fiind predate la intrarea în unitatea medicală pentru a ajunge la beneficiar. S-au instalat corturile de triaj, atât la Unitatea de Primiri-Urgențe, cât și la intrarea în spital, iar fiecare bolnav care intră în unitatea medicală este testat cu privire la istoricul călătoriilor în ultimele 14 zile, zona din care provine, precum verificarea temperaturii”, a declarat dr. Vasile-Ioan Pop, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Personalul medical nu face rabat la materialele de protecție

Reprezentanții unității sanitare arată că, în spital, toate cadrele medicale, sanitare și personalul auxiliar sunt echipate cu măști și mănuși, indiferent dacă pacientul cu care interacționează este privit ca și suspect Covid-19, indiferent dacă prezintă sau nu simptomatologie. ”Avem echipamente de protecție pentru aproximativ 30 de zile de acum înainte, atât pe secții cât și și în magazia spitalului. Fiecare angajat al unității medicale poartă mănuși și mască în interacțiunea cu pacienții, iar în cazuri specifice, se folosesc măștile FFP2 și FFP3, tocmai pentru ca personalul nostru să fie cât mai bine protejat. Mai mult, medicii și asistenții sunt instruiți, zilnic, cu privire la modul în care se îmbracă și se dezbracă corect echipamentul de protecție atunci când intră în contact cu pacienți suspecți Covid-19, pentru a preîntâmpina orice fel de infectare în rândul personalului medical”, a precizat Vasile Pop.

Se iau măsuri de precauție în cazul fiecărui bolnav

În aceste condiții, maramureșenii care au diverse probleme de sănătate se pot adresa spitalului, fără frică că s-ar putea infecta cu Covid-19. Medicii spun că bolnavii nu trebuie să amâne prezentarea la medic, pentru a nu-și agrava starea de sănătate. Pacienții care necesită internare, vor fi internați. Doar dacă sunt confirmați cu coronavirus vor fi transferați la unul dintre cele două spitale desemnate pentru a trata infecția cu Covid-19. ”Înainte de toate suntem medici și am depus un jurământ de a face tot ce stă în puterile noastre pentru a salva vieților oamenilor aflați în pericol.

Spitalul Județean va primi, în continuare, toți pacienții care se prezintă la control cu diverse simptomatologii medicale, pentru că ordonanța așa prevede, ca bolnavul să fie internat în unitatea în care se prezintă la control, dacă este o situație care impune internarea, iar în cazul în care este confirmat Covid-19, să fie transferat la spitalele aflate în prima și a doua linie. Nu ne poate garanta nimeni că, până la finalul pandemiei, nu vom mai avea în spital pacienți care vin cu alte afecțiuni, însă sunt pozitivi la noul coronavirus SARS-CoV-2.

Acesta este și motivul pentru care ne luăm toată măsurile de precauție în cazul fiecărui bolnav, însă suntem obligați, atât de lege, cât și moral, să nu refuzăm tratamentul de specialitate în cazurile care necesită intervenția noastră directă. Personal, mi-am rugat toți colegii să își facă datoria cu profesionalism și dăruire și le mulțumesc medicilor, asistenților și personalului auxiliar care înțeleg că protecția personală este la fel de importantă ca și protejarea sănătății bolnavului care apelează la serviciilor noastre. Un lucru este cert, nu putem să refuzăm să tratăm bolnavii care au nevoie de cunoștințele noastre medicale”, a concluzionat directorul medical al Spitalului Județean de Urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here