BAIA MARE – Apel disperat pentru o gravidă infectată cu Covid-19

1
5781

Caz tulburător în Baia Mare, unde o tânără însărcinată în luna a cincea luptă pentru viața ei și a viitorului său copil. Femeia a fost diagnosticată cu penumonie, iar apoi a fost confirmată și infecția cu Covid-19. Starea sa de sănătate s-a deteriorat și a fost intubată.

Maramureșenii care s-au vindecat de Covid-19 și sunt eligibili sunt rugați să se prezinte la Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș pentru a dona plasmă convalescentă, atât de necesară tinerei paciente. Un apel în acest sens a fost lansat de vineri, pe pagina de Facebook Covidplasma.ro, unde de altfel au fost date și detaliile despre acest caz.

“O tânără de 31 ani, însărcinată în luna a cincea, se zbate între viață și moarte, în secția ATI a unui spital Covid din țară (Baia Mare). A fost diagnosticată inițial cu pneumonie bilaterală, dar nu a fost izolată până la confirmarea infecției cu noul coronavirus. Acum este intubată și se luptă singură pentru viața ei și a pruncului pe care-l poartă. Înainte de a fi intubată a cerut medicilor să-i permită să-și ia rămas bun de la familie. Are urgent nevoie de plasmă convalescentă, recoltată de la donatori care au fost infectați cu SARS-COV2 și care s-au videcat de cel puțin 14 zile”, se arată în postarea de pe pagina de socializare.

În urma apelului au existat persoane care au vrut să-i sară în ajutor, dar nu au putut din cauză că în weekend centrele de transfuzii sunt închise. “Colac peste pupăză, deși suntem în <<stare de alertă>> centrele de transfuzie au program de lucru doar de luni până vineri, între 7:30 și 14:30. Așa a rămas tânăra de la Baia Mare fără plasmă convalescentă, deși după o campanie virală pe Facebook, 11 persoane au dorit să doneze plasmă convalescentă în weekend. Dar nu au avut unde!”, se precizează în postarea de pe Covidplasma.ro.

# Apelul de salvare a tinerei a rămas fără ecou în Maramureș

Din păcate, nici în cursul zilei de ieri nu s-a prezentat nimeni la Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș, semn că apelul lansat pentru salvarea tinerei a rămas fără ecou în rândul maramureșenilor vindecați de Covid-19. Niciun donator nu s-a prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș pentru a dona plasmă convalescentă, iar conducerea instituției susține că se lovește adesea de refuzul categoric al celor vindecați de a dona prin procedura de plasmafereză.

“Special, cu dedicație pentru ea, nu am avut donatori. Am văzut că se mediatizează cazul și se solicită plasmă, iar eu am vorbit cu colegii din țară să solicit această plasmă deoarece donatorii din Maramureș răspund foarte greu sau nu se califică și sunt mulți care refuză. Acum este important să fie și aceeași grupă sanguină și același Rh, pentru că este nevoie de compatibilitate. Pacienții vindecați din alte județe, pot să doneze în județul respectiv, acolo se recoltează, se testează și plasma aceasta poate fi transferată la alte centre care nu au, dar este solicitată. Nu există nicio modalitate acum de a dona în weekend, dar s-a propus, mai ales în perioada aceasta de vară, în care lumea nu prea vine să doneze, o sâmbătă pe lună să se poată dona. Încă nu este nimic oficial. Ar putea fi vorba de ultima sâmbătă din lună și s-ar putea să fie aceeași zi de sâmbătă la nivel național pentru a oferi donatorilor, care nu pot dona din diverse motive în cursul săptămânii, șansa de a dona în weekend”, a declarat Daniela Veber, coordonatorul Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș.

Conducerea instituției susține că numărul donatorilor de plasmă convalescentă în Maramureș este extrem de mic. Doar trei persoane au donat prin procedura de plasmafereză.

 

1 COMENTARIU

  1. Vă răspund eu de ce? Din același motiv pentru care nu donează nici sânge, în general, că doar toți avem sânge, sau nu 🤔. Motivul e unul cât se poate de simplu: nepăsarea față de suferința celor din jur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here