Autoritățile vor să facă educație rutieră cu șoferii

1
20

Autoritățile de la nivel central vor să facă educație rutieră printr-un proiect care se va desfășura pe durata a 36 de luni, mai exact până la jumătatea anului 2023.

Proiectul, susține Poliția Romană, are ca obiectiv general creșterea gradului de siguranță rutieră prin modelarea comportamentului cetățenilor și responsabilizarea lor, în calitate de utilizatori ai drumului, indiferent de categoria de participanți la trafic din care fac parte.

O țară sigură

“Scopul proiectului este ca România să devină o țară sigură din punct de vedere al traficului rutier, pentru cetățenii ei și pentru cei care o tranzitează, prin prevenirea accidentelor de circulație, pentru a se putea înscrie în graficul comun stabilit de statele membre UE – de reducere a numărului de persoane decedate sau rănite grav în evenimente rutiere.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt îmbunătățirea nivelului de cunoaștere și respectare a normelor rutiere, de către participanții la trafic, precum și conștientizarea pericolelor la care se expun cei care încalcă regulile de circulație”, precizează Poliția Română.

Tot autoritățile de la nivel central spun că participanții, în orice formă la traficul rutier (pietoni, conducători de vehicule de orice tip) provin din toate categoriile sociale.

Ignorarea regulilor

“Atragerea în programe de educare rutieră și a participanților la trafic cărora le sunt ușor accesibile mijloacele moderne de informare este deopotrivă necesară. În acest sens, este de evidențiat faptul că un număr însemnat de accidente sunt provocate de participanți la traficul rutier care au acces la mijloace moderne de informare, dar care ignoră regulile de circulație. De aceea, conștientizarea consecințelor accidentelor asupra lor înșiși și asupra altora trebuie să vizeze toate categoriile sociale din care provin participanții la traficul rutier”, arată polițiștii.

Campaniile care se vor desfășura la nivel de țară vor viza conștientizarea participanților la trafic cu privire la principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave produse în ultimii ani, în România (viteza excesivă, indisciplina pietonilor, neacordarea priorității de trecere), precum și alte cauze (folosirea telefonului mobil, alcoolul sau drogurile).

Prin intermediul proiectului, se vor organiza peste 130 de activități preventiv-educative „față în față”, urmând a fi achiziționate 45 de laboratoare mobile de educație rutieră și o caravană educațională.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here