ATENȚIE - Schimbări importante apărute în activitatea PFA-urilor

Anul 2020 a fost unul plin de provocări şi pentru persoanele fizice autorizate (PFA) din cauza efectelor economice provocate de pandemia de coronavirus. Iată câteva modificări ce apar în acest an.

ATENȚIE - Schimbări importante apărute în activitatea PFA-urilor

PFA-urile vor răspunde cu bunurile personale pentru datoriile fiscale ce nu pot fi acoperite din patrimoniul afacerii. Schimbarea apărută vizează răspunderea şi cu bunuri persoane pentru datoriile pe care PFA-urile le au la Fisc, dacă creanţele nu vor putea fi acoperite din patrimoniul afacerii. Dacă, totuşi, datoriile pot fi acoperite din patrimoniul afacerii, bunurile personale ale PFA-urilor nu vor fi afectate în niciun fel, conform specialiștilor de la avocatnet.ro

Declaraţia unică se va putea depune până în data de 25 mai. Ca urmare a schimbărilor aduse de Codului Fiscal, termenul anual pentru depunerea declaraţiei unice pentru PFA va fi mutat pe 25 mai. Tot până pe 25 mai 2021 vor trebui să fie plătite şi taxele aferente veniturilor realizate începând cu anul 2020.

Cheltuielile curente cu achiziţia caselor de marcat pot fi scăzute din impozitul pe afacere. Din luna august a acestui an, PFA-urile pot scădea cheltuielile curente cu achiziţia caselor de marcat cu jurnal electronic din impozitul datorat la stat. În plus, există posibilitatea de a scădea din impozitul pe afacere şi costurile din trecut făcute cu casele de marcat, din anii 2018 şi 2019 şi din perioada 1 ianuarie – 26 iulie 2020.

PFA-urile sunt obligate să folosească registrul electronic de evidenţă a zilierilor. Din vara acestui an, registrul tipărit al zilierilor a fost înlocuit cu registrul electronic. În această aplicaţie, PFA-urile trebuie să completeze beneficiarul muncii şi lucrătorii cu ziua.

PFA-urile vor beneficia de reduceri la taxele pe venituri. Din 2021, PFA-urile primesc bonificaţii de până la 10% pentur plata taxelor aferente. Aceste reduceri se vor aplica atât la impozitul pe venit, cât şi și la contribuțiile pentru pensii și sănătate, ce sunt datorate de PFA-uri în baza veniturilor raportate prin declarația unică. Momentan nu se cunosc nici termenele de plată pentru care se vor aplica bonificațiile și nici condițiile în care se vor acorda.

PFA-uri pot cere indemnizaţia ca urmare a reducerii activităţii până la mijlocul lui 2021. Indemnizaţia pentru reducerea activităţii, în cuantum de 41,5% din câştigul salarial mediu brut, acordată pe perioada stării de alertă, poate fi solicitată de către PFA-uri până la data de 30 martie 2021.

Banii de la stat pentru șomaj tehnic și profesioniștii cu activitatea oprită se vor da până-n iunie 2021. Mai exact, vorbim despre indemnizațiile de șomaj tehnic pentru activitățile suspendate, inclusiv pentru angajatorii a căror activitate se suspendă din cauza infectărilor, dar și de indemnizațiile pentru profesioniștii cu activitatea întreruptă.

Important: Atât indemnizaţia pentru întreruperea activităţii, cât şi cea dată pentru reducerea volumului de activitate se fiscalizează prin declaraţia unică şi se trec în registrele de încasări şi plăţi, mai arată sursa citată mai sus. 

C.S.