ANIVERSARE – La 125 de ani de la înființarea Centrului Artistic Baia Mare, panouri urbane dezvelite în Centrul Vechi

ANIVERSARE – La 125 de ani de la înființarea Centrului Artistic Baia Mare, panouri urbane dezvelite în Centrul Vechi

Centrul Artistic Baia Mare împlinește în 5 mai 125 ani și a fost fondat în 1896 la iniţiativa pictorului şi pedagogului maramureşean Simon Hollósy (1857–1918) care înființează în anul 1896 la Baia Mare o şcoală de pictură pentru perioada de vară. Din 1898, prin Hotărârea Primăriei oraşului Baia Mare din 26 martie, ăcoala de pictură va avea caracter permanent. Atunci, municipalitatea, reprezentată de primarul Oliver Thurmann, a decis construirea unui număr de 8 ateliere, câte unul pentru fiecare din semnatarii scrisorii adresate Consiliului oraşului Baia Mare: Hollosy Simon, Károly Ferenczi, Bela Grünwald, János Thorma, István Réti, Oszkár Glatz, Csók István, Horthy Béla. Demersul nu a fost finalizat imediat, în evoluţia edilitară existând mai multe etape, fiecare dintre acestea concretizându-se prin anumite construcţii care alcătuiesc astăzi patrimoniul a ceea ce se numeşte Colonia Pictorilor Baia Mare.

Propunerea acestui proiect constă în realizarea și amplasarea unui număr de 9 panouri cu reproduceri după lucrările de artă reprezentând peisaj urban din Baia Mare, aparținând artiștilor din Scoala Băimăreană de Pictură, eveniment care va marca aniversarea celor 125 de ani. Astfel, comunitatea va intra în dialog cu trecutul urban al Municipiului Baia Mare, cu atât mai mult cu cât lucrările alese vor reprezenta centrul istoric al orașului, proiectul contribuind la conștientizarea trecutului artistic și cultural al municipiului, la educarea generațiilor tinere și a tuturor celor care sunt consumatori de artă. Totodată acest detaliu care va face parte dintr-un circuit turistic cultural, va colora parcursul turistului care va deveni interesat de acest detaliu care stă la baza unei istorii de 125 de ani. Proiectul este finanțat de Municipiul Baia Mare și face parte din Proiectul Aniversar 125 de ani de Centru Artistic Baia Mare.

Lucrările sunt reproduse în tehnica emailului pe metal de către artistul plastic din Kecskemet, Ungaria, Balanyi Karoly. Fiecare reproducere este dispusă pe un stativ metalic, conține un text explicativ și concis legat de artist și creația prezenta făcând parte așadar dintr-un discurs alternativ de formare și educare participativă la istoria culturală a comunității locale.

În situația actuală în care incertitudinea tronează și ne prescrie viața de zi cu zi, am ales acest mod de expresie, unul urban, pentru a ne întâlni cu publicul înafara simezelor galeriilor și instituțiilor culturale consacrate. Proiectul este multianual și se va dezvolta pas cu pas acest concept, marcând de fiecare dată Ziua Artistului Plastic Băimărean la 5 mai. Primele panouri urbane vor fi dezvelite în acest an cu ocazia Zilei Artistului Plastic Băimărean 5 mai 2021, la ora 12 în centrul istoric al orașului Baia Mare.

Lucările ce fac parte din prima etapă a acestui proiect sunt: Boromisza Tibor - Ninge la Baia Mare (colecția privată Fodor Zsolt); Kriszan Janos - Parcul orașului (foto) (colecția Muzeul Județean de Artă Centrul Artistic Baia Mare); Mikola Andras - Baia Mare Centru Vechi (colecția Muzeul Județean de Artă Centrul Artistic Baia Mare) ; Nagy Oszkar - Podul Viilor (colecția privată Gheorghe Ardelean); Nagy Oszkar - Turnul Ștefan (colecția privată Eva Chira); Grigore Negoșanu - Piața veche la Baia Mare (colecția Muzeul Județean de Artă Centrul Artistic Baia Mare); Olejnic Janka - Biserica reformată (colecția privată Varvedo Zsolt); Nicolae Stoica - Strada Lăcătuș (colecția Muzeul Județean de Artă Centrul Artistic Baia Mare); Walter Friedrich - Baia Mare Centrul Vechi (colecția privată Athena Paskucz).

 (Informații de pe pagina de Facebook Colonia Pictorilor).