AMBIȚIE - Am putea scăpa de cancerul de col uterin

Noul ministrul al Sănătății este de părere că, Romania ar putea scăpa de multe cazuri de cancer de col uterin.

AMBIȚIE - Am putea scăpa de cancerul de col uterin
Într-o postrae pe o rețea de socializare, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, vorbește despre imporanța vaccinării fetițelor și a băieților împotriva HPV, care este responsabil pentru cazurile de cancer de col uterin. 
”În acest an ministerul a bugetat 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, dar obiectivul de a eradica acest tip de cancer va fi atins și datorită sprijinului pe care țara noastră îl va primi prin PNRR.
Am introdus în PNRR întărirea capacității medicilor de familie în procesul de prevenție: pentru recoltarea testului Babeș Papanicolau și testul care diagnostichează infectia cu HPV. Screeningul e bine sa fie făcut la nivel de asistență primară, de aceea dotarea regională cu aparatură, astfel încât diagnosticarea să se facă în timp util și eficient, este esențială.
Și tot prin PNRR am introdus o importantă componentă de digitalizare, astfel încât rezultatele să se afișeze mai ușor. Am solicitat Comisiei de oncologie din Minister să extindă testarea pe grupele de vârstă pentru a ne plăti datoria față de fetele mai mari, nu doar grupa 11-14 ani. De asemenea am întrebat Comisia Europeană în ce măsură s-ar putea face o achiziție centralizată la fel ca cea împotriva COVID-19.
Anul acesta fiica mea va fi vaccinata anti-HPV, are 13 ani și așteaptă cu nerăbdare, iar la școala ei îndemn mamele să aibă curaj să își vaccineze fetițele și băieții”, spune Ioana Mihăilă. 
În Maramureș, anul trecut au fost depistate 37 de femei cu cancer de col uterin. Dintre acestea, doar 5 au fost depistate în acțiuni de screening. Cele mai multe cazuri, 19, au fost depistate în stadii incipiente, 9 cazuri în stadiul I, 6 în stadiul II și doar trei cazuri în stadiul IV.
A.H.