AJUTOR PENTRU FIRME – Peste 40% din salariul brut, decontat de stat

0
144

Pentru multe societăți comerciale din Maramureș, ajutorul financiar din partea statului este ca o gură de oxigen. În special în timpul stării de urgență, multe firme și-au suspendat sau și-au restrâns activitatea și și-au trimis angajații acasă.

Conform conducerii Camerei de Comerți și Industrie (CCI) Maramureș, mai bine de jumătate din angajații societăților comerciale au ajuns pe șomaj tehnic în timpul stării de urgență. “Orice măsură de stimulare și de suport este bine-venită. Este foarte important ca orice măsură să fie în zonele potrivite. Adică, dacă se alocă bani, să se aloce în zonele cele mai afectate. Sigur că a fost de un real sprijin și suport acordarea șomajului tehnic pentru salariați. Numai la nivelul lunii aprilie au fost în șomaj tehnic aproximativ 40.000 de oameni. Asta în condițiile în care în mediul privat, și fac referire doar la societățile comerciale cu personalitate juridică, lucrează 75.000 de oameni. Mai mult de jumătate s-au aflat în șomaj tehnic. Este vorba de un fond de salarizare semnificativ. Și când angajații s-au întors la lucru și a venit ziua plății, sigur că angajatorii au beneficiat și de acel ajutor de 41,5%. Din cei 40.000 s-au întors mulți la lucru. De exemplu, în luna mai, au mai rămas sub 10.000 de angajați în șomaj tehnic“, a declarat Florentin Tuș, președintele CCI Maramureș.

 # Șomaj tehnic și decontarea de 41,5% din salar

În acest context, AJOFM Maramureș aduce clarificări privind felul în care va fi pusă în aplicare OUG 92/2020. Astfel, prima de decontare a 41,5% din salariul de bază brut al angajaților aferent lunii iunie 2020, se poate solicita în luna iulie, dacă angajatorul si-a îndepinit obligațiile declarative și de plată. Conducerea instituției precizează că sunt situații în care firmele pot să aleagă fie șomajul tehnic, fie decontarea de 41,5%. În unele situații însă, este posibil ca, același angajator să beneficieze și de ajutorul pentru șomajul tehnic, dar și de decontarea de 41,5% din salariul brut. Concret, asta înseamnă că o parte din salariați pot să rămână acasă pe șomaj tehnic, în timp ce o parte pot fi chemați la lucru.

“Dacă angajatorul are mai multe obiecte de activitate din care cel puțin unul se află sub incidența restricțiilor stabilite prin acte ale autorităților competente, acesta poate opta, fie pentru ajutorul de 41,5%, fie pentru șomajul tehnic. În situația în care, angajatorul are un singur obiect de activitate și se află sub incidența restricțiilor stabilite, poate beneficia simultan de ajutorul de 41, 5% și de șomaj tehnic, doar dacă, o parte dintre salariați reintră în activitate, dar bineînțeles, nu pentru același salariat”, a explicat conducerea AJOFM Maramureș.

# Care sunt criteriile

Unul dintre criteriile necesare pentru ca angajatorul să beneficieze de sprijin financiar din partea statului, este ca contractul individual de muncă (CIM) al salariatului să fie suspendat minim 15 zile, dar acestea nu trebuie să fie obligatoriu consecutive. “Dacă actul normativ nu reglementează expres termenele prevăzute, se calculează pe zile calendaristice. Perioda de minimum 15 zile se poate cumula din zilele de suspendare a contractului individual de muncă atât din starea de urgență cât și pe perioada stării de alertă, fără să existe cerința ca aceasta să fie zile consecutive”, concluzionează AJOFM Maramureș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here