RISC DE COLAPS FINACIAR – Probleme mari pentru comune și orașe mici, din cauza crizei coronavirusului

0
18

Criza coronavirusului afectează grav localitățile mici și medii. Acestea nu mai au bani pentru că nu se fac încasări din taxe, nu au forțe de ordine pentru a păstra izolarea populației și nici echipamente sanitare împotriva noului coronavirus.

Primarii micilor orașe, dar și cei din mediul rural se tem că în curând ar putea intra într-un faliment financiar și instutuțional din cauza crizei provocate de Covid-19.

„Visteria comunităților locale este aproape goală pentru că sunt grav afectate veniturile proprii – în principal impozitele şi taxele locale – precum şi sumele provenite din cotele de 63% din impozitul pe venit şi sumele alocate din TVA destinate echilibrării, menite să asigure un minim de 830 lei/locuitor/an pentru fiecare comună oraş şi municipiu.

Spre exemplu, primăriile, în anii precedenţi, încasau peste 60% din valoarea impozitelor şi taxelor locale pentru întregul an până pe 31 martie. Asta pentru că termenul de 31 martie, până la care se acorda acea reducere de 10%, era un instrument care reuşea să mobilizeze majoritatea contribuabilor să facă plata acestor contribuţii la bugetele locale. În acest an, până la 31 martie, puţine primării s-au apropiat de o treime din încasările prognozate”, scrie g4media.ro.

Lipsa forţelor de ordine face ca asigurarea ordinei şi siguranţei, dar mai ales a verificării persoanelor care circulă prin comunităţi să fie imposibil de realizat la acest moment, i-au transmis reprezentanții comunităților locale premierului Ludovic Orban.

„Primarii au mai semnalat insuficienţa echipamentelor de protecție atât din spitale, cât şi din primărie (asistenții sociali, personalul de la salubrizare, dezinfecţie şi colectarea deşeurilor, personalul din echipele de intervenţii pentru diverse servicii, voluntari şi alte categorii de personal): combinezoane, măşti, mănuşi, viziere”, mai scrie g4media.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here