300.000 de hectare de teren agricol nefolosit, în Maramureș

0
160

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a fost prezent în Maramureș. Acesta a avut o discuție cu reprezentanții instituțiilor deconcentrate despre administrarea fondurilor primite de la minister. Am discutat cu reprezentanții deconcentratelor cum vor fi cheltuiți cei peste 22 milioane de euro legate de Programul Național Strategic 2021-2027. Am discutat despre asocierea conomică, astfel încât fermierii mici să își poată vinde produsele“, a spus ministrul Oros la finalul întâlnirii cu reprezentanții instituțiilor deconcentrate din Maramureș.
Ministrul a punctat importanța încurajării producției locale agricole. De asemenea, s-a menționat că se dorește crearea pieței de desfacere locale. Există discuții cu reprezentanții HoReCa prin care să folosească produsele fermeirilor locali în cadrul pensiunilor sau hotelurilor ce le dețin.
„Marii comercianți solicită cantități industriale de produse ca să fie distribuite pe rafturi. În acest caz trebuie să susținem piața de desfacere a micilor fermieri“, a subliniat ministrul Oros.
Pe lângă discuțiile avute cu oamenii de afaceri din domeniul HoReCa, ministrul a vorbit de Legea piețelor agroalimentare. A subliniat faptul că administrațiile locale ar trebui să se implice activ în incluziunea fermierilor mici în astfel de piețe. Ministrul a mai spus că unul din avantajele cumpărării produselor autohtone este că impozitul se întoarce tot în țară. Cumpărarea produselor străine, în schimb, îmbogățește străinii. Reprezentantul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a declarat îngrijorat de faptul că tineretul este lipsit de interes în producția agricolă. Ministrul a spus că cei mai mulți producători sunt de vârstă medie și înaintată. Acest lucru este un deficit mare deoarece Maramureșul deține suprafețe foarte largi, de până la 305.000 hectare de teren cu potențial agricol. Dintre acestea, doar 5.000 de hectare sunt cultivate. O altă problemă discutată de ministrul Oros a fost cea a beneficiarilor de fonduri și subvenții, care, în realitate, nu produc nimic.
„S-a dovedit că există beneficiari de subvenții pentru pășuni montane, care nu pășunează pe acele terenuri. Aceste fonduri puteau fi folosite în alte domenii agricole“, spune ministrul Oros. Populația îmbătrânită din zonele montane este, de asemenea, o problemă identificată de minister. Se urmărește dezvoltarea mai amplă a agroturismului. Deși în țară există fenomenul, Maramureșul nu are zone cu pericol de deșertificare. În opinia ministrului, măsurile luate la nivel de Guvern vor avea ca rezultat și valorificarea celor 300.000 de hectare cu potențial agricol din Maramureș rămase nefolosite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here