13 IANUARIE - Preotul academician Mircea Păcurariu a decedat

Azi, 13 ianuarie, părintele academician Mircea Păcurariu s-a stins din viață. Acesta a fost considerat unul dintre cei mai importanți istorici ai Bisericii Ortodoxe Române.

13 IANUARIE - Preotul academician Mircea Păcurariu a decedat

Azi, 13 ianuarie, părintele academician Mircea Păcurariu s-a stins din viață. Acesta a fost considerat unul dintre cei mai importanți istorici ai Bisericii Ortodoxe Române.

În urmă cu mai puțin de o lună, în 30 decembrie 2020, părintele Mircea Păcurariu a primit Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”. Distincția a fost acordată de Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

“Distincția i-a fost dăruită în semn de înaltă apreciere și prețuire ca unuia care l-a adus pe marele ierarh maramureșean Iosif Mărturisitorul din memoria străveche a acestui ținut în istoria Bisericii Ortodoxe Române, iar Sfântul Sinod, la propunerea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Iustinian, l-a ridicat între sfinții români din calendarul Bisericii noastre Ortodoxe strămoșești. Veșnica lui pomenire, din neam în neam!”, au precizat responsabilii Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.

Cea mai înaltă distincție a Bisericii

Părintele Mircea Păcurariu s-a născut în 30 iulie 1932, în Hunedoara. A urmat școala primară la Orăștie și Deva, apoi Liceul Teoretic „Decebal” din Deva. Timp de un an a frecventat cursurile Facultății de Istorie a Universității din Cluj. Între anii 1952 și 1956 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, apoi cursuri de doctorat, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, la Institutul Teologic din București (1956-1959).

A obținut titlul de doctor în teologie, în anul 1968, în aprilie 1970 a fost hirotonit diacon, iar un an mai târziu a fost hirotonit preot.

A fost pentru o perioadă profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1959-1961), apoi a devenit profesor la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, până la pensionare, în anul 2002, de când a rămas profesor emerit. A fost președinte al „Comisiei de Istorie Eclesiastică Comparată din România” (1997).

Actualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a conferit cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române în anul 2009.

În 24 octombrie 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar la 26 noiembrie 2015, a fost declarat membru titular.

 V.R.